Email niet leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Herfstnieuwsbrief 2016

Spelen met sprookjes

Voor kleuter- en bso-groepen

Een nieuw Sprookjespakket met ruim 50 activiteiten voor kinderen van 4 tot 7 jaar rond de bekende Sprookjesbosbewoners Roodkapje, Wolf, Draak en Assepoester.

De activiteiten stimuleren de creativiteit en de nieuwsgierigheid van kinderen. Zingen, dansen en toneel, alle activiteiten staan in het teken van sprookjes en Sprookjesboom. Ook is er veel aandacht voor het beleven van de natuur, knutselen en het (voor)lezen van verhalen.

Met de tekst en muziek uit het pakket maakt u bovendien in een handomdraai een korte voorstelling met de kinderen in de hoofdrol!

Kijk op www.podiumvooronderwijs.nl/Sprookjesboom.

Natuurbeelden in de klas

Over de bijzondere natuur in eigen land

Verlevendig uw natuuronderwijs met unieke beelden. Voor de bovenbouw van het basisonderwijs is nieuw lesmateriaal beschikbaar over bijzondere dieren, landschappen en planten in het bos, in de wei én op het strand.

De lessen, die aansluiten bij het curriculum, zijn gebaseerd op 18 prachtige filmpjes van de Nederlandse natuur. De clips zijn samengesteld uit duizenden bijzondere shots van Stichting Natuurbeelden in samenwerking met Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De natuurclips zijn een opwarmer voor leerlingen om zélf onderzoek te doen in de natuur in hun eigen omgeving.

Ga naar www.beeldengeluid.nl/natuurbeeldenindeklas.

Droppie Water

Spelletjessite voor thuis en in de klas

Op 12 oktober start de Week van Ons Water met in het hele land veel aandacht voor waterveiligheid en wateroverlast. Een mooie aanleiding om de kinderen te wijzen op de nieuwe spelletjessite Droppie Water.

Op deze site van de Nederlandse waterschappen vinden kinderen veel leuke informatie en weetjes over water en kunnen ze een kennisquiz doen. De spelletjessite is een uitbreiding op de populaire digibordmodule Droppie Water in de klas, die eerder al werd ontwikkeld voor de groepen 3 t/m 8.

Kijk op www.droppiewater.nl.

Vluchteling in Beeld

Lesmateriaal voor onderbouw voortgezet onderwijs

Sinds de zomer van 2015 is de Europese vluchtelingencrisis vrijwel dagelijks in het nieuws. Met het nieuwe lesmateriaal van het Rode Kruis en Humanity House voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunt u ingewikkelde thema’s als noodhulp, oorlog, rampen en vluchtelingen invoelbaar en bespreekbaar maken in de klas.

De lesmodule helpt leerlingen een eigen mening te vormen en zich te verplaatsen in het leven van een vluchteling. Vluchteling in Beeld maakt met feiten, cijfers en persoonlijke verhalen duidelijker wat een vluchteling eigenlijk is en waarom mensen op de vlucht slaan. Wie zijn deze mensen, waar komen ze vandaan en welke verhalen hebben zij te vertellen?

Vanaf 1 november beschikbaar via onze website.

Podium voor Onderwijs op de NOT

Kom naar onze stand

Van 24 t/m 28 januari 2017 vindt u ons op de NOT in hal 9 (09.D049). Op onze stand hebben we deze keer gratis onderwijsmateriaal over sprookjes, (zwerf)afval, water, herkomst van feestdagen, dood en rituelen, puberteit en pubergedrag, sport en voeding. Kom langs voor een bijzondere ontmoeting en leuke gratis extra's!

Boek nu alvast gratis toegangskaarten.

Europa in de Klas

Onderzoek naar lesmateriaal

Voor de Europese Commissie doen we onderzoek naar (het gebruik van) lesmateriaal over Europa in de klas. Wilt u meedenken? Heel graag! Het invullen van enquête duurt vier minuten. Hier vindt u de links naar de enquête voor PO en de enquête voor VO. Namens de Europese Commissie alvast hartelijk bedankt!

PodiumvoorOnderwijs op Pinterest

Podium heeft een eigen Pinterest-pagina en sinds kort ook een Yurls-pagina. Daar delen we veel van onze educatieve projecten. Volg ons ook op pinterest.com/podiumonderwijs en podium.yurls.nl.

Podium voor Onderwijs

Onze website biedt gevarieerd didactisch materiaal over maatschappelijke thema's als sport, gezondheid, natuur en milieu, cultuur, techniek en economie. Het materiaal is flexibel van opzet, zowel in tijdsduur als werkvormen. Alle middelen worden in opdracht ontwikkeld.

Nieuw lesmateriaal!

WaterMakers Limburg (PO)

In opdracht van Waterleiding Maatschappij Limburg ontwikkelden we voor groep 7 een digitale lesmodule over kraanwater. Hoe komt het water in de kraan? Waarom is water een gezonde en duurzame keuze? De vijf WaterMakers nemen de leerlingen mee in de wereld van drinkwater en laten het allemaal zien. Sinds dit schooljaar kunnen klassen in het bezoekerscentrum in Heel op pad met een tablettour. Lukt het om alle waterletters te verzamelen?
www.watermakerslimburg.nl

De waterwereld tussen Ooijen en Wanssum (PO)

De komende jaren vinden in Noord-Limburg ingrijpende werkzaamheden plaats om de waterveiligheid te verbeteren. Leerlingen van groep 5 t/m 8 ontdekken met de digitale lesmodule alles over de ecologie, de werkzaamheden, de historie en de toekomst van het gebied.
www.waterwereldooijenwanssum.nl

Feest! Weet wat je viert (PO)

De digibordmodule over feestdagen is uitgebreid. Klassen die een van de Feest!-tentoonstellingen bezoeken in Museum Catharijneconvent, Bijbels Museum, Ons’ Lieve Heer op Solder, Zuiderzeemuseum, Kasteel Huis Bergh en Openluchtmuseum kunnen op de site terecht voor een voorbereidende les.
www.feestweetwatjeviert.nl/digibord

Herfsttimer voor het digibord

Gebruikt u net als veel andere leerkrachten ook de handige timers op het digibord om de resterende tijd in de klas te visualiseren? Na de succesvolle lente- en zomertimer hebben we samen met Schoolbordportaal een nieuwe thematische timer ontwikkeld voor de herfst. Via het menu kunt u alle timers bekijken.
Naar de herfsttimer

Digibordlessen Zuivel (VMBO)

De Nederlandse Zuivelorganisatie wil jongeren graag informeren over het belang van de zuivelsector. Voor de onderbouw vmbo zijn digitale lessen beschikbaar over de melkveehouderij, zuivel en gezondheid en zuivel en economie. De lessen sluiten aan op de vakken biologie/verzorging, aardrijkskunde en economie.
vmbo.zuivelonline.nl

In de etalage

Werelderfgoed (PO)

Werelderfgoededucatie verrijkt uw lessen en verbindt taalactiviteiten, burgerschapsvorming, historische en geografische vaardigheden en cultuureducatie. Het aanbod is uitgebreid met de Werelderfgoedquiz. Ook zijn de speciale Klokhuisafleveringen rondom Werelderfgoed nu opgenomen in de digitool.
www.werelderfgoed.nl/educatie

Duurzame energie (PO)

Het Europese Parlement heeft ingestemd met het Parijse Klimaatverdrag. Maar wat is (duurzame) energie eigenlijk? Welke drempels zijn er nog om alleen maar duurzame energie te gebruiken? Wat kunnen we doen om het proces te versnellen?
www.eneco.nl/energieles

Donorweek

Van maandag 10 t/m zondag 16 oktober is het Donorweek. Besteed ook aandacht aan orgaandonatie met DonorDenkers.nl (PO) of DonorWise.nl (VO).

In ontwikkeling

Doodgewoon in de klas (PO)

Digitale lessen voor groep 7 en 8 over de dood. Hoe gaan we om met de periode voor, tijdens en na de dood van een dierbare? Welke rituelen spelen een rol? Op een luchtige manier en met interactieve werkvormen worden antwoorden gegeven op veel vragen van kinderen. Zo ervaren de leerlingen dat de dood geen mysterie is maar onderdeel is van het leven. Beschikbaar vanaf 1 november.

Wind voor NOP! (PO)

Met het nieuwe klimaatakkoord worden duurzame energiebronnen nog belangrijker dan ooit. In de lessen Wind voor NOP! ontdekken de leerlingen wat een windpark is en hoe een windturbine werkt. Er komen drie digitale lessen met filmpjes, werkbladen, proefjes en verschillende interactieve werkvormen voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs.

PazzUp Junior (PO)

De populaire interactieve spoorkaart van PazzUp Junior wordt ook geschikt gemaakt voor groep 7/8. Wie vindt als eerste de 15 gevaarlijke situaties rond het spoor?

Aan de slag met afval (VO)

Na de succesvolle lancering van het basisschool lesmateriaal Aan de slag met afval starten we nu met de ontwikkeling van een lespakket voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met actieve opdrachten voor de vakken aardrijkskunde, biologie, Nederlands en mentorles.

EIC Web App (VO)

In het Educatief Informatie Centrum (EIC) van de Rotterdamse haven komt een Web App beschikbaar die de leerlingen op vier verschillende niveaus meeneemt langs alle onderdelen van de interactieve tentoonstelling.

Match de donor (VO)

Met deze nieuwe module van DonorWise.nl doen bovenbouwleerlingen tijdens de biologieles bloedgroep- en weefselonderzoek. Welke patiënt komt het meest in aanmerking voor een beschikbaar donororgaan?

Samenwerkingspartners

Om zoveel mogelijk onderwijsprofessionals bekend te maken met onze educatieve producten werken we vaak samen met partners, zoals Schoolbordportaal en Uitgeverij Young & Connected, bekend van Kidsweek en 7Days.
Kidsweek

Portalengroep

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om u af te melden.
Klik hier om deze nieuwsbrief drie keer per jaar te ontvangen.