Geen vrede met oorlog

Digimodule over de verschrikkingen van oorlog en wat we daarvan kunnen leren, 14-18 jaar

Op de jongerensite 'Geen vrede met oorlog' over Kamp Ravensbrück staat het vormen van een eigen mening centraal. De site schetst enerzijds een beeld van de geschiedenis van Kamp Ravensbrück en de verschrikkingen die de gevangen vrouwen daar beleefden. Daarnaast krijgen jongeren de kans om aan de hand van eigentijdse voorbeelden en situaties na te denken over waarden en normen, en over respect hebben voor elkaar.

Op de website staan achtergronden rond de Tweede Wereldoorlog en Kamp Ravensbrück, filmfragmenten met interviews met overlevenden, tekeningen, verhalen en een Test. Het onderdeel Toen en Nu laat jongeren nadenken over hoe zij zouden reageren in herkenbare dagelijkse situaties. Bijvoorbeeld als ze getuige zijn van pesterijen, intimidatie of discriminatie.

Het lesmateriaal is gemaakt voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar en is in te zetten door docenten bij de vakken geschiedenis of maatschappijleer op diverse niveaus binnen het voortgezet onderwijs.

Het educatieve project is ontwikkeld in opdracht van en in samenwerking met CVR, Stichting Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück.