Leren met Dora en Diego

Educatief programma voor 2-4 jarigen over de wereld om je heen

In de kinderopvang ontstaat steeds meer behoefte aan voorschoolse activiteiten. Educatieve programma's kunnen de kwaliteit van de opvang verbeteren. En ze bereiden peuters op een speelse manier voor op school.

Met het lesprogramma Leren met Dora en Diego leren peuters spelenderwijs over de wereld om hen heen. Het doel is om de taal- en rekenvaardigheid van de kinderen te stimuleren, maar ook zelf ontdekken, samenwerken en expressie komen aan bod. Dora is ondernemend en altijd op zoek naar avontuur. Ze wil alles weten over dieren, bloemen en planten en helpt anderen graag. Net als in de televisieserie vraagt Dora de kinderen om haar te helpen de goede weg te vinden door oplossingen te geven en antwoorden te vinden op vragen en problemen.

Het programma is gebaseerd op de vier seizoenen. Elk seizoen bevat vijf themakaarten met opdrachten over Natuur, Kunst en cultuur, Techniek, Sport en spel en Dora en ik (eigen beleving en filosofie). Elk seizoen begint met een praatplaat. Dit is een landschapskaart met drie locaties. Aan de hand van deze plaat kunnen groepsleiders of -leidsters een introductiegesprekje voeren met de kinderen over het seizoen. Wat gebeurt er in de lente? Welke kleuren hebben de bloemen? De vrolijke afbeelding nodigt uit om de kinderen bij het gesprek te betrekken. De themakaarten zijn er voor twee niveaus: 2-3 jarigen en 3-4 jarigen. Deze kaarten bevatten activiteiten en opdrachtjes zoals voorlezen, knutselen, muziek, sport en beweging. In de winter helpen de kinderen de vogels bijvoorbeeld door een snoer te rijgen van pinda's en in de zomer bouwen ze een zomers terrasje na.

Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen kunnen het materiaal GRATIS downloaden.

Leren met Dora en Diego is ontwikkeld in opdracht van Nickelodeon/Viacom Consumer Products.