Email niet leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Lentenieuwsbrief 2015

Lespakket Volvo Ocean Race

Over de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld

De Volvo Ocean Race is de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld en wordt sinds 1973 gevaren. In totaal varen de boten zo’n 73.000 kilometer. Tijdens de laatste etappe maakt de Volvo Ocean Race een pitstop in Scheveningen van 18 t/m 20 juni.

Met het lespakket duiken de leerlingen van groep 6 t/m 8 in het spectaculaire leven van de Volvo Ocean Race zeilers. Het lesprogramma behandelt thema's als topografie, weer en klimaat, milieuververvuiling en navigatie. Het materiaal bestaat uit een presentatie met indrukwekkende foto's en filmpjes, een werkblad met opdrachten en een docentenhandleiding. Vraag direct het gratis lespakket aan.

Keten met kaas

Van kaaseter naar kaasweter

Met de module Keten met kaas ontdekken leerlingen van groep 4, 5 en 6 welke weg de kaas heeft afgelegd voordat het op je bord ligt. De module draagt bij aan het vergroten van de kennis van kinderen over de herkomst van hun voedsel en in het bijzonder van kaas. Door de opzet en het thema is Keten met kaas ook geschikt voor gebruik op de buitenschoolse opvang. De lesmodule bestaat uit fotofilmpjes en afwisselende werkvormen, zoals het proeven en vergelijken van kazen. Kijk op www.ketenmetkaas.nl.

Alles over het spoor

Spreekbeurtpakket voor groep 5 t/m 8

Elke dag reizen meer dan een miljoen mensen met de trein door Nederland. Wat komt er allemaal kijken bij reizen over het spoor? Wie werkt er aan het spoor? En hoe zit het met de techniek en veiligheid? Genoeg te vertellen dus voor een spreekbeurt. Het spreekbeurtpakket van Railforum helpt leerlingen op weg met een klikkaart, stappenplan en themakaarten. Het pakket is speciaal ontwikkeld voor groep 5 t/m 8. Kijk op www.allesoverhetspoor.nl/spreekbeurten.

Anne Frank Cantate in de klas

Bovenbouwlessen voor muziek en ckv

Op 4 mei werd in het Concertgebouw de Anne Frank Cantate uitgevoerd. Naar aanleiding van deze uitvoering is het educatieve programma rond dit bijzondere muziekstuk vernieuwd. De interactieve website plaatst de muziek van de cantate in historisch perspectief en legt verbanden met de cultuurgeschiedenis. Bovenbouwleerlingen vmbo en havo maken kennis met componist Hans Kox. Aan de hand van de cantate worden allerlei muzikale begrippen uitgelegd en verschillende interactieve opdrachten nodigen de leerlingen uit zelf te experimenteren. Kijk op www.annefrankcantate.nl.

Podium voor Onderwijs

Onze website biedt gevarieerd didactisch materiaal over maatschappelijke thema's als sport, gezondheid, natuur en milieu, cultuur, techniek en economie. Het materiaal is flexibel van opzet, zowel in tijdsduur als werkvormen. Alle middelen worden in opdracht ontwikkeld.

Nieuw lesmateriaal!

Droppie Water apps (PO)

De Droppie Water website heeft een nieuwe homepage en voor groep 1-4 verschijnt deze maand een spelletjesapp voor iOS en Android. Lees meer

Site over de Rijn (PO/VO)

Internationale educatieve site voor kinderen van 8 t/m 14 jaar. De viertalige site bevat thematische informatie over de Rijn, een beeldbank met fotomateriaal en een quiz. Lees meer

De neus van de haven (PO/VO)

Sensoren in het havengebied beschermen mensen tegen schadelijke en stinkende stoffen. EIC Mainport Rotterdam laat met We-Nose zien hoe dit werkt. Het werkblad voor groep 7/8 en onderbouw vo kan ingezet worden als voorbereiding op een excursie, maar kan ook los worden gebruikt. Lees meer

In de etalage

Keringhuis

Het Keringhuis (PO/VO)

Bezoek met de klas het Keringhuis! Tijdens een excursie op maat naar informatie- en educatiecentrum het Keringhuis in Hoek van Holland bezoeken leerlingen de indrukwekkende Maeslantkering en ontdekken ze alles over waterbeheer. Vanaf bovenbouw basisonderwijs. Lees meer

Gastlessen PazzUp Junior (PO)

Het educatieve aanbod over veiligheid rond het spoor is opnieuw uitgebreid. Voor het basisonderwijs zijn nu ook gratis gastlessen te boeken. Deze worden gegeven door medewerkers van ProRail. Boek nu

About You nu met demokit (VO)

Het lesprogramma About You over de puberteit is weer vernieuwd. Vanaf volgend schooljaar ontvangen scholen ook een demonstratiekit om proefjes mee te doen. Het lesmateriaal is vanaf september ook te downloaden. Lees meer

In ontwikkeling

Delta in de klas! (PO)

Gratis lespakket bij de nieuwe natuurfilm Holland, natuur in de Delta. De film van de makers van De Nieuwe Wildernis gaat 21 september in première. Lees meer

Leskist Hooge boezem achter Haastrecht (PO)

De Hooge boezem achter Haastrecht is een uniek stukje Nederland waar historie, waterbeleving, cultuur en natuur samenkomen. Voor de scholen in de directe omgeving wordt een leskist ontwikkeld.

Olympische Zomerspelen (PO)

Net als de sporters bereiden wij ons nu al voor op de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro. Ook dit keer ontwikkelen we lesmateriaal voor NOC*NSF. Schrijf je nu vast gratis in.

Digitale zuivellessen (PO/VO)

Nieuwe digitale lessen voor basis- en voortgezet onderwijs. De lessen voor het basisonderwijs zijn aanvullend op de eerder verschenen magazines van de Nederlandse Zuivel Organisatie. Voor de onderbouw wordt een digitaal prentenboek gemaakt.

Jongerensite euthanasie (VO)

Een nieuwe jongerensite maakt het onderwerp euthanasie bespreekbaar. Aan de hand van korte portretten van patiënten, nabestaanden en artsen ontdekken jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs welke dilemma’s/overwegingen een rol spelen bij euthanasie.

Goelag tentoonstelling (VO/MBO)

Eind juni opent bij Nationaal Monument Kamp Vught een reizende tentoonstelling over de Goelag-strafkampen in de voormalige Sovjet Unie. Podium ontwikkelt hierbij een jongerenwebsite als voorbereiding en verwerking op een bezoek aan de tentoonstelling.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om u af te melden.
Klik hier om deze nieuwsbrief drie keer per jaar te ontvangen.