Email niet leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Herfstnieuwsbrief 2018

Appjelater

Groep 7/8 (PO), klas 1 en 2 (VO): apploos fietsen

Jongeren van 12-16 jaar zijn een kwetsbare groep in het verkeer. De aantrekkingskracht van hun mobiele telefoon maakt hen nog kwetsbaarder. Met verschillende onderdelen op appjelater.nl kun je een indrukwekkende les geven over deze gevaren. ‘Appjelater’ is gebaseerd op de gastlessen van Michael Kulkens. Zijn zoon Tommy-Boy was op de fiets even afgeleid door zijn mobiele telefoon. Hij werd aangereden en overleed. ‘Appjelater’ is een initiatief van Voorrang voor Veiligheid en Tbutterfly.

SHIP en beroepenoriëntatie

Onderbouw voortgezet onderwijs: beroepenoriëntatie in Amsterdams havengebied

Hoe bouw je de grootste sluis ter wereld? Waarom is die grote sluis voor de Amsterdamse havenregio nodig? Dat ontdek je in bezoekerscentrum SHIP in IJmuiden. Speciaal voor leerlingen vmbo en havo/vwo is www.ship-leren.nl ontwikkeld. Met een digitale kaart, een interessetest en een web app onderzoeken zij hun beroepsmogelijkheden in het havengebied.

Snapversie van Scoren met Beleid

Bovenbouw voortgezet onderwijs: stoomcursus economische actualiteit

Op veler verzoek is er nu een snapversie van Scoren met Beleid voor de smartphone. Te gebruiken als interactief tussendoortje in de economieles. In een kwartier ervaren leerlingen de invloed van rente en belasting op actuele en impactvolle thema's, zoals de klimaatdeal en vergrijzing.

Activiteitenkoffer (zwerf)afval

Groep 1/8: activiteiten rond zwerfafval en afval scheiden

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. Neem het thema ook op in het programma. Bestel nu de gratis afvalkoffer van NederlandSchoon en leer kinderen spelenderwijs hoe je zwerfafval voorkomt en afval recyclet. De afvalkoffer bevat activiteiten voor alle groepen van het basisonderwijs en een interactief afbraaktijdenspel. Met de actiecode ADSMAPO3578 bestel je de afvalkoffer gratis (1 expl. per school).

THIS IS HOLLAND

Groep 7/8: lesmateriaal over Nederland Waterland

Bij de spectaculaire attractie THIS IS HOLLAND in de Adam Toren, maakt de bezoeker een adembenemende vlucht over waterrijk Nederland. Met het bijbehorende digitale lespakket ontdekken de leerlingen hoe Nederlanders zich staande hebben gehouden in de strijd tegen het water en een land onder zeeniveau schiepen.

Podium voor Onderwijs

Onze website biedt gevarieerd didactisch materiaal over maatschappelijke thema's als burgerschap, sport, gezondheid, natuur en milieu, cultuur, techniek en economie. Het materiaal is flexibel van opzet, zowel in tijdsduur als werkvormen. Op onze website kun je gericht zoeken op thema, onderwijsniveau en type materiaal.

Vernieuwd!

Klasseboekjes (PO)

Heb je een gaatje in je programma? Met onze nieuwe Klasseboekjes gaan kinderen rond een thema aan de slag met leuke en leerzame puzzels. De Klasseboekjes worden aangeboden op vier niveaus. Het eerste Klasseboekje gaat over Sinterklaas. De Klasseboekjes worden aangeboden op de site van onze partner Basisonderwijs.online.

Split the Risk (PO/VO)

Jongeren nemen meer risico en lopen daardoor een grotere kans op ongevallen dan de gemiddelde Nederlander. Met ‘Split the Risk’ worden ze zich bewust van deze risico’s. Er is nu ook een versie voor het primair onderwijs en met aparte verkeersmodules. Te bestellen op veiligheid.nl.

DonorWise (VO)

Ga in de donorweek (29 oktober t/m 2 november) aan de slag met het vernieuwde DonorWise. Hier is een onderdeel over religie aan toegevoegd. Lessen voor basisscholen: Donordenkers.

Binnenkort

Bakken voor KiKa (KO)

In maart 2019 organiseert KiKa ‘Koekiemonsters bakken voor KiKa!’. Tijdens deze actie bakken en verkopen kinderen lekkers op de opvang. Voorafgaand gaan de kinderen aan de slag met activiteiten rondom de thema’s bakken en ziek zijn. Met de opbrengst kan KiKa veel betekenen voor zieke kinderen.

Natuurlijk Zuivel! (PO)

Welke weg legt de melk van een koe af? Hoe gaan moderne melkveebedrijven om met duurzaamheid? Met 'Natuurlijk Zuivel! - Op de boerderij van Jet' leren groep 5/6 leerlingen van alles over zuivel. Het lesmateriaal bestaat uit een aantrekkelijk werkboekje, een poster en een handleiding. Online vormen vlogs van boerin Jet en een interactieve klikplaat de spil van het materiaal. Beschikbaar vanaf 1 november 2018.

Eneco Lab (PO/VO)

In november wordt in Vianen het nieuwe Eneco Lab geopend. Leerlingen experimenteren hier met het opwekken van duurzame energie. Podium ontwikkelt een voorbereidende les over de energie-transitie.

WaterWise (VO)

Al sinds 2012 is waterwise.nl dé plek voor digitaal lesmateriaal over waterbeheer in Nederland. Met de nieuwe opdracht over klimaatverandering sluit het materiaal nog beter aan op de actualiteit. Nu ook geschikt voor mobiel en tablet. Beschikbaar vanaf november 2018.

Waterbouwers (VO)

Schiphol in zee en je eigen Marker Wadden ontwerpen. Dat zijn de thema’s van de nieuwe lesmodule Waterbouwers. Leerlingen ontdekken wat de waterbouw inhoudt, welke kennis je nodig hebt en welke beroepsmogelijkheden er zijn.

Zwerfafval-challenge (VO)

Op middelbare scholen wordt veel gedronken en gegeten. Verpakkingen belanden helaas vaak naast de afvalbak en in de natuur. Met de zwerfafval-challenge maakt NederlandSchoon jongeren bewuster van het afvalprobleem.

Samenwerkingspartners

Om zoveel mogelijk onderwijsprofessionals bekend te maken met onze educatieve producten werken we vaak samen met partners, zoals Basisonderwijs.online en Uitgeverij Young & Connected, bekend van Kidsweek en 7Days.
Kidsweek

Basisonderwijs.online

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om je af te melden.
Klik hier om deze nieuwsbrief drie keer per jaar te ontvangen.