Email niet leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Lentenieuwsbrief 2019

Red de wilde bloemen!

Groep 3 t/m 8

Er zijn steeds minder wilde bloemen in Nederland. En dat is slecht nieuws voor de insecten en de biodiversiteit! Daarom komt OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, in actie voor de wilde bloemen. Het doel van de actie is dat iedereen zoveel mogelijk wilde bloemen gaat zaaien. In je mini-natuur op school, op het schoolplein of bij de leerlingen thuis. Doe ook mee! Gebruik daarbij het gratis lespakket voor groep 3 t/m 8.

Natuurlijk Zuivel!

Groep 1 t/m 8

Welke weg legt de melk van een koe af? Hoe gaan moderne melkveebedrijven om met duurzaamheid? Met 'Natuurlijk Zuivel! - Op de boerderij van Jet' leren leerlingen groep 5/6 van alles over zuivel. Het geheel vernieuwde lesmateriaal bestaat uit een aantrekkelijk werkboekje, een poster en een handleiding. Online vind je geanimeerde vlogs van boerin Jet en een interactieve klikplaat. Ook voor groep 1-4 (Tim zoekt de koe) en groep 7-8 (Natuurlijk Zuivel!) zijn er zuivellessen. Alle materialen bestel je gratis op zuivelonline.nl/onderwijs.

Wijzer in geldzaken

Groep 3-8

De vijf vrienden Eva, Mike, Jasmijn, Fouad en Joep gaan allemaal anders om met geld. De een spaart graag voor iets groots, de ander geeft zijn geld meteen uit. Leerlingen van groep 3-8 volgen hen. Op wie van de vrienden lijken ze het meest? Welke geldtips hebben ze voor de vrienden? Het komende half jaar verschijnen nieuwe geldlessen van Wijzer in geldzaken. De lessen hebben als doel om financiële vaardigheden en verantwoord financieel gedrag te verbeteren. Het eerste thema ‘Een held met je geld’ is nu beschikbaar!

You’ve got the power

Bovenbouw VO, niveau 3-4 mbo

Hoe zorgen we voor de energietransitie, wie heeft daar een rol in en hoe verandert dit de maatschappij? Met de serious game You’ve got the power ‘spelen’ bovenbouwleerlingen havo/vwo en mbo-studenten met dit actuele onderwerp. Ze kruipen in de huid van bijvoorbeeld een stadsbestuur of energieleverancier en voeren onderhandelingen om de energietransitie te bereiken. Ga naar youvegotthepower.nl en onderhandelen maar!

Podium voor Onderwijs

Onze website biedt gevarieerd didactisch materiaal over maatschappelijke thema's als burgerschap, sport, gezondheid, natuur en milieu, cultuur, techniek en economie. Het materiaal is flexibel van opzet, zowel in tijdsduur als werkvormen. Op onze website kun je in de database gericht zoeken op thema, onderwijsniveau en type materiaal.

Nieuw lesmateriaal!

Bezoek een molen (PO)

Op 11 en 12 mei is het Nationale Molendag. Bezoek je komende periode ook een molen met je klas? Bekijk dan eerst de nieuwe interactieve molenanimatie over windrichting en windkracht.

Schone Avond4daagse (PO)

Lopen jouw leerlingen ook de Avond4daagse? Geef vooraf les over de impact van zwerfafval, zodat leerlingen hun afval onderweg meenemen en niet op straat of in de natuur achterlaten. Met het Schone Avond4daagse-lied van 123Zing en de afvalquiz wordt de les nog leuker. De Schone Avond4daagse is een initiatief van NederlandSchoon en de Wandelbond.

Open Monumenten Klassendag (PO)

Een monument bezoeken is een feest! Ga met je klas nog vóór de zomervakantie naar een uniek monument. Op Open Monumenten Klassendag ontdekken kinderen ons erfgoed. Dit kan het hele jaar door. Meld jouw klas aan.

Waardevol lespakket en spreekbeurtpakket (PO/VO)

Het Waardevol lespakket van recyclebedrijf Renewi gaat over afvalscheiding, recycling en de waarde van afval. Leerlingen onderzoeken hoe met afval wordt omgegaan en hoe ze ook zelf hun afval kunnen verminderen.

WaterWise (VO)

De digitale lesmodule WaterWise is vernieuwd. Met de nieuwe opdracht over klimaatverandering sluit het materiaal nog beter aan op de actualiteit en alle onderdelen zijn ook geschikt voor mobiel en tablet.

PazzUp gastles (VO)

ProRail bezoekt jouw klas en bespreekt aan de hand van filmpjes en krantenberichten met de leerlingen in 1 uur de gevaren en hun eigen gedrag langs het spoor.

Land boven water (VO)

Wat komt er allemaal bij waterbouw kijken? En welke beroepsperspectieven heeft deze sector? Dat leren jongeren in het voortgezet onderwijs havo/vwo met de digitale module Land Boven Water.

In ontwikkeling

Game Droppie Water klimaatadaptatie (PO)

Gastles Liliane Fonds Onderwijs & handicap (PO)

TOOL ontwerpend leren (PO/VO)

Onderwijsportal Beeld & Geluid (VO)

Educatie Floating Farm Rotterdam (PO/VO)

Jeugdwatersnoodmuseum Ouwerkerk (PO/VO)

Educatie Utrechts Archief (PO/VO)

Samenwerkingspartners

Om zoveel mogelijk onderwijsprofessionals bekend te maken met onze educatieve producten werken we vaak samen met partners, zoals Schoolbordportaal en Uitgeverij Young & Connected, bekend van Kidsweek en 7Days.
Kidsweek

Basisonderwijs.online

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om je af te melden.
Klik hier om deze nieuwsbrief drie keer per jaar te ontvangen.