TOOL voor onderzoekend en ontwerpend leren

Webapp voor groep 5-8

Overleeft een plant op cola? Hoe ontstaat mist?

Kinderen kunnen zich de gekste vragen stellen. Het digitale programma TOOL voor onderzoekend leren helpt hen hun vragen gestructureerd te onderzoeken. De webapp leidt de leerling stap voor stap door het onderzoek zodat hij dit zelfstandig kan uitvoeren. Komt de leerling niet verder? Dan roept hij de hulp in van de digitale coach. En anders is er natuurlijk altijd nog de leerkracht. Hij kan meekijken met de onderzoeken via het dashboard.
Alle gegevens van de leerlingen worden vanzelf opgeslagen in het logboek. Als je dit aan het eind uitprint heb je een mooi verslag van het onderzoek.

Sinds maart 2021 is het programma uitgebreid met een versie voor Ontwerpend Leren. Hier zijn de leerlingen gericht op het ontwerpen en maken van een product om een bepaald probleem op te lossen. De stappen en ondersteuning zien er daardoor iets anders uit. Vooral praktisch ingestelde leerlingen zullen zich bij dit programma thuis voelen.
In het startscherm van toolapp.nl kan de bezoeker een keuze maken voor onderzoekend of ontwerpend leren.

Het programma TOOL is ontwikkeld in opdracht van en in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt Wageningen. Dit is een samenwerking van Wageningen University, Christelijke Hogeschool Ede en basisscholen in de omgeving.

In 2017 ontving het programma voor onderzoekend leren een Comenius EduMedia Medaille.