Trammenland

Digitale lesmodule over veilig omgaan met de tram voor basis- en voortgezet onderwijs

Veel jongeren krijgen op weg naar school te maken met trams. Jongeren zijn een kwetsbare doelgroep in het verkeer: weten niet altijd hoe te handelen, wat de risico’s zijn en zijn snel afgeleid (door hun telefoon). Met de gratis digitale lesmodule Trammenland wordt van leerlingen van groep 7/8 (po) en de brugklas (vo) onder andere de kennis over verkeersregels getest. Ook leren ze verkeerssituaties in te schatten en risico’s te benoemen en daarop te handelen. Dit doen ze aan de hand van interactieve situaties op trammenland.nl. Trammenland is in 2020 vernieuwd. De vormgeving is veranderd en het bestaat nu uit een verkeersregelquiz, persoonlijkheidstest en het routespel. Naast lesgeven op het digibord kunnen leerlingen nu ook in groepjes aan de slag met de module.

Jaarlijks vinden er in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Vervoerregio Amsterdam tientallen aanrijdingen met een tram plaats. Twee keer per jaar zijn hierbij dodelijke slachtoffers te betreuren. De oorzaken van de ongelukken zitten meestal in het gedrag, denk daarbij aan onoplettendheid, onwetendheid en/of overmoed. Ook externe factoren, zoals mp3-spelers en telefoons (oortjes) zijn extra risico’s. Trammenland is daarom onderdeel van de campagne ‘Maak een punt van nul verkeersslachtoffers’, waarin meer aandacht wordt gevraagd voor veilig gedrag in het verkeer. Ook is de module opgenomen in het jongerenprogramma TotallyTraffic van ROV Zuid-Holland en basisscholenprogramma SCHOOl op SEEF. Daarnaast sluit de module aan op de overheidscampagne Rij MONO, waarin rijden zonder afleiding van je telefoon wordt gepromoot.

Trammenland is een initiatief van Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Vervoerregio Amsterdam. De module is ook prima geschikt om buiten deze regio's te gebruiken.

Trammenland ontving in 2021 en in 2011 een Comenius Edumedia Siegel.