Utrechts Archief

Nieuwe tentoonstelling Utrecht begint hier

De Utrechtse geschiedenis komt tot leven in de volledig vernieuwde expositie Utrecht begint hier. Bezoekers kunnen hier de geschiedenis van de stad en provincie Utrecht zien, horen, ruiken en beleven. Van de werfkelders tot de Domtoren en van het eerste fietspad tot het grootste station van Nederland.

In ‘Utrecht begint hier’ maken bezoekers en bewoners in vier nieuwe tentoonstellingszalen kennis met de Utrechtse geschiedenis. Het laat zien hoe Utrecht al tweeduizend jaar gelooft, werkt, durft, verbindt, leert en viert. Historische Utrechters als heldin Trijn van Leemput en de molenaar van Molen de Ster nemen u mee op een virtuele reis door de Utrechtse geschiedenis. Ontdek de typisch Utrechtse verhalen van de eerste vrouwelijke student, die haar colleges van achter een gordijn moest bijwonen, de roerige geschiedenis van muziekpaleis Tivoli en de allereerste Lowlands in de Jaarbeurs.

Naast een bezoek aan de vernieuwde expo kunnen scholen aan de slag met gerichte onderwijsprogramma's. Er zijn twee programma's in ontwikkeling, een voor leerlingen van groep 7 en 8 en een voor onderbouwleerlingen havo/vwo. Het nieuwe onderwijsprogramma is vanaf januari 2020 beschikbaar. Neem contact op met het Utrechts Archief voor meer informatie.