Weten jullie nu alles over Water for Life?
Je gaat het testen in deze quiz!
Denk goed na, overleg met elkaar en beantwoord de vragen. Succes!
Start
/ 10

Gezondheid is een belangrijke reden om betrouwbaar en veilig kraanwater te gebruiken. Wat is een ander positief gevolg van toegang tot schoon kraanwater?

Helaas!
Goed zo!
Meestal hebben meisjes de taak om water te halen. Vaak moeten ze zo ver lopen, dat ze geen tijd hebben om naar school te gaan. Als er water beschikbaar is in de buurt, dan hoeven zij niet meer op pad om water te halen en kunnen ze wel naar school. 
Volgende vraag

Waarom is het zo belangrijk om je handen te wassen met water en zeep?

Helaas!
Goed zo!
Omdat je met je handen van alles aanraakt, zitten daar veel ziekteverwekkers (bacteriën en virussen) op. Door ze te wassen met water en zeep worden je handen weer schoon. Zo voorkom je dus dat jijzelf of iemand anders ziek wordt.
Volgende vraag

Hoeveel scholen in arme landen hebben geen toegang tot schoon drinkwater of toiletten?

Helaas!
Goed zo!
Eén op de drie scholen in arme landen heeft geen toegang tot schoon drinkwater of toiletten. In landen waar geen schoon drinkwater is, is dit vaak een gevolg van armoede, conflicten en natuurrampen.
Volgende vraag

Waarom is het goed voor de economie als iedereen toegang heeft tot schoon water?

Helaas!
Goed zo!
Als je lang moeten reizen voor water, hebben je minder tijd voor een baan. Ook als je vaak ziek bent door het drinken van vies water, kun je minder vaak werken. Schoon water lost deze problemen op, waardoor je meer tijd hebt voor een betaalde baan.
Volgende vraag

Hoe zwaar is een volle jerrycan met water die mensen vaak 5-6 kilometer moeten dragen?

Helaas!
Goed zo!
Een volle jerrycan met water weegt wel 20 kg. Dat is ongeveer het gewicht van een 5-jarig kind.
Volgende vraag

Hoe kan Water for Life al hun projecten betalen?

Helaas!
Goed zo!
Water for Life kan dit mooie werk blijven doen, omdat mensen geld doneren aan dit goede doel. Helpen jij en je school ook mee?
Volgende vraag

Wat is een goede manier om slim om te gaan met kraanwater?

Helaas!
Goed zo!
Als je de planten regenwater geeft, bespaar je kraanwater. Bij het badderen gebruik je meer water dan bij een douche, en de vaatwasser heeft minder water nodig dan jijzelf als je de vaat doet met de hand.
Volgende vraag

Wat is waar over de projecten van Water for Life?

Helaas!
Goed zo!
De projecten van Water for Life worden uitgevoerd door lokale waterbedrijven. De Nederlandse waterbedrijven delen in deze projecten hun kennis en ervaring. Samen bedenken ze een goed plan, voeren het project uit en zorgen er vervolgens voor dat alle aangelegde waterpunten, waterleidingen en huisaansluitingen ook worden onderhouden.
Volgende vraag

Waarom worden mensen vaak ziek als ze water drinken uit een rivier?

Helaas!
Goed zo!
Omdat een rivier vaak ook gebruikt wordt om in te wassen, zitten er veel bacteriën in het water. Daar kan je bijvoorbeeld diarree van krijgen.
Volgende vraag

In Nederland komt toch onbeperkt water uit de kraan? Waarom moeten wij hier dan ook zuinig omgaan met water?

Helaas!
Goed zo!
Als wij onbeperkt water blijven halen uit de grond of uit meren en rivieren om kraanwater van te maken, dan krijgt de natuur daar in droge periodes ook last van. Ook kost het zuiveren van water veel energie. Daarom moeten we dus extra zuinig omgaan met ons water, zodat er genoeg is voor iedereen én voor de natuur!
Bekijk jullie score
Jullie hebben

van de 10 vragen

goed beantwoord!
Dat kan beter. Probeer het nog een keer!
Speel nog een keer
Jullie hebben

van de 10 vragen

goed beantwoord!
Jullie hebben duidelijk goed opgelet deze les. Omdat jullie al zoveel weten, kunnen jullie ook anderen over Water for Life gaan vertellen.
Speel nog een keer